Stress & Andning

I vår kropp har vi tillgång till det autonoma nervsystemets två delar:

  • Stress (sympatiska nervsystemet)
  • Lugn & ro (parasympatiska nervsystemet)

Stress har gjort att vi överlevt på savannen då vi behöver jaga/jagas. Vårt nervsystem är dock fortfarande programmerat att vi finns kvar på savannen. Detta system har vi som homo sapiens behövt använda max 5-6 timmar/vecka. Övrig tid levde vi i nuet och tog en sak i taget.

Vad händer nu när vi stressar 24-7. Jo, nervsystemet går igång i stress och måste prioritera överlevnad. Det innebär att allt ”onödigt” som matspjälkning, immunförsvar, ämnesomsättning går ner till ett minimum. Detta kommer jag förklara mer ingående under behandlingen.

När vi är i stress har vi en inandning på ca 1 sekund, vi fyller inte våra lungor helt, diafragman blir stilla, lungorna blir stilla och alla inre organ och celler får ej det syre de behöver för att kunna göra sitt jobb. Dessutom låser nervsystemet in ryggen för att den ska klara av att springa fort. När du är i lugn & ro och fyller hela lungorna tar du dig själv in i lugn & ro – systemet.

I behandlingen ingår därför alltid att jag hjälper dig att använda hela din bröstkorg, alla dina andningsmuskler och att du själv behöver ta ansvar för att försätta dig i lugnet och ge alla dina celler det syre de behöver.

Kontakta mig för en konsultation